REVOLTATOR! O pacienta a asteptat peste 14 ore un medic pentru a fi consultata

in Stiri Online by

 

 

O femeie a fost obligata sa stea ore intre intregi pe un scaun, in sala de asteptare.Medicii de garda din spitalul respectiv nu se ocupa decat de pacientii internati. In caz de urgenta, bolnavul este trimis la alt spital.

Nu este prima data cand pacientii se confrunta cu aceasta situatie care persista de ani de zile in sistemul sanitar iesean. Nu este usor pentru un bolnav care sufera de o boala grava sa astepte ore in sir sau chiar zile pentru a fi bagat in seama de medicul de specialitate. Lucrurile sunt grave, dar nimeni nu rezolva aceasta problema, pentru ca pacientul poate sa astepte, iar daca nu-i convine, sa mearga la privat. Acesta este raspunsul pe care il aud zilnic cei mai multi dintre pacientii nemultumiti de atitudinea unor medici sau orele de asteptare.

loading...

Ieri dupa-amiaza, o femeie a fost transferata de la Suceava, la UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi. In urma investigatiilor, medicii i-au pus diagnosticul de suspiciune neoplasm de tesuturi moi. Panarama a inceput din momentul in care medicul de garda din UPU a incercat sa ia legatura cu Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi, pentru transferul pacientei. Bolnava nu a putut fi investigata, pentru ca medicul de la oncologie nu a raspuns. Femeia a fost nevoita sa stea pe un scaun, in UPU, pana a doua zi dimineata, si sa astepte un membru al familiei pentru a fi transferata la Institutul de oncologie. Bolnava a asteptat mai bine de 14 ore pana sa fie consultata de un medic oncolog.

„Pacienta nu a putut fi transferata la oncologie, pentru ca nu s-a putut lua legatura cu nimeni de la IRO. Pacienta era cu suspiciune de neoplasm de tesuturi moi. Pacienta a ramas in UPU si astazi (ieri- n.r.) dimineata, dupa ce a venit un membru al familiei si a putut a plecat la IRO. Noi am luat ieri dupa-amiaza legatura cu chirurgia oncologica, dar nu a raspuns nimeni. Exista doua chirurgii la oncologie: la cea de garda nu a raspuns nimeni, iar la cealalta ni s-a spus ca nu sunt de garda. Pacienta nu putea fi transferata decat cu avizul medicului de la oncologie. Daca era trimisa cu ambulanta, nu era primita, pentru ca nu au linie de garda si pacienta era trimisa inapoi la UPU, la Spitalul Sf. Spiridon. Daca pacientul nu are avizul medicul de la oncologie, bolnavul trebuie sa se programeze prin ambulatoriu. Noi primim toti pacientii oncologici, ii stabilizam, dar pentru confirmare diagnostic, tratament de specialitate si, eventual, internare, trebuie sa se ocupe medicii de la IRO”, a declarat dr. Gabriel Perianu de la UPU.

Medicul oncolog face garda la domiciliu si ar trebui sa raspunda la telefon si sa se deplaseze la spital ori de cate ori este solicitat. In realitate, acesta nu raspunde la telefon.

 

„Ar trebui sa existe o linie de garda si medicul sa raspunda solicitarilor venite din partea UPU pentru pacientii care ajung aici. Sunt pacientii care fac chimioterapie si ajung in UPU cu reactii adverse la tratament. Noi ii stabilizam, dar apoi ar trebui preluati de medicii de la IRO, pentru ca sunt pacientii dumnealor. Daca este vorba de un bolnav cu neoplasm in ultima faza, problema devine extrem de complicata, pentru ca are nevoie de ingrijiri paliative si nu sunt locuri”, a spus medicul Perianu.

Medicul de garda de la IRO se ocupa numai de bolnavii internati

Zilnic, la UPU sunt adusi intre 5 si 10 bolnavi de cancer, uneori chiar mai multi, cu diferite complicatii, cazuri considerate urgente. Institutul Regional de Oncologie nu are un compartiment de primire urgente, pentru ca Ministerul Sanatatii nu si-a dat avizul, pe motiv ca oncologia nu este o urgenta. Cu toate acestea, zilnic, peste 5 bolnavi care sufera de cancer ajung in UPU cu complicatii in urma tratamentului sau alte probleme medicale grave aparute pe fondul bolii de baza.

 

„Nu cred ca nu a raspuns nimeni la telefon, avand in vedere ca avem 7 linii de garda. La IRO, liniile de garda sunt pentru pacientii internati. Pentru urgente, bolnavul merge la UPU. Noi nu avem UPU, pentru ca nu ne-a aprobat Ministerul Sanatatii, deoarece oncologia nu este o urgenta. In ultimul an, nu am mai facut solicitari la MS, dar in anii precedenti am cerut sa avem un UPU. Cine consulta pacienta de la Suceava, daca nu avem UPU? Medicul de garda vede numai pacientii din sectie. In ambulatoriu avem linie de garda asigurata dupa-amiaza si noaptea de un asistent medical. La chirurgie, anestezie si terapie intensiva, hematologie, laborator, radiologie avem linie de garda, iar la oncologie este linie de garda la domiciliu. Dupa-amiaza si noaptea nu avem farmacie. Daca unui pacient i se face rau la domiciliu, acesta ia legatura cu medicul curant, care ii spune ce trebuie sa faca. Daca bolnavul nu i-a legatura cu medicul curant, se duce la UPU si medicul de acolo ia legatura cu medicul curant”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iasi.

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*Latest from Stiri Online

Go to Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com