Esti fumator? Tutunul, reglementat de Ministerul Sănătăţii. Ce produse interzice, limitează, dar şi cum se schimbă etichetele

in Stiri Online by

Ministerul Sănătăţii a publicat un proiect de act normativ prin care va interzice punerea pe piaţă a tuturor produselor din tutun (inclusiv din lichidul ţigărilor electronice) aromate şi a celor care conţin aditivi speciali, precum vitamine, cofeină, taurină, aditivi care creează impresia că produsul are efect benefic asupra sănătăţii, sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate. De asemenea, introduce limite în ceea ce priveşte conţinutul ţigaretelor electronice, şi reglementează produsele din plante pentru fumat. Iată lista completă a schimbărilor asumate prin proiectul de act normativ.

Ministerul Sănătăţii a publicat pe 29 decembrie, un proiect de lege privind privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe. Proiectul de lege transpune Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014.

Ministerul Sănătăţii îşi asumă implementarea următoarelor schimbări:

loading...

1. Ministerul Sănătăţii (MS) va reglementa ingredientele care pot fi utilizate în produsele din tutun. În acest sens, va interzice punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat care au o aromă caracteristică, adică au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinaţie de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, şi care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun, sau care au arome în filtre, hârtie, ambalaj, capsule sau în orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensităţii arderii.

2. Etichetarea produselor din tutun se modifică substanţial. Astfel, etichetarea produselor din tutun pentru fumat va trebui să cuprindă un avertisment general „Fumatul ucide”, pe 50% din faţa laterală, un mesaj de informare „Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din faţa laterală; avertismente de sănătate combinate, formate din text, poză și număr de telefon de la care se pot obţine informații despre metodele de renunţare la fumat (pe ambele feţe, în partea superioară, pe 65% din suprafață, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal, astfel încât marca să rămână sub avertisment).
Avertismentele trebuie schimbate anual şi rotate pe pachete. Chenarul exterior negru va avea dimensiunea de 1 mm şi va fi inclus în suprafaţa avertismentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*