Cum îi păcălesc marile magazine pe cumpărători. Promoţii mincinoase şi alimente expirate descoperite de Protecţia Consumatorului

in Stiri Online by
Un sfert dintre magazine vindeau produse vrac fără a preciza termenul de valabilitate şi conţinutul de alergeni. Circa 10% dintre produsele vândute ca promoţii aveau erori de calcul prin care cumpărătorii erau înşelaţi. A fost găsită şi mâncare expirată, alterată sau cu conţinut necorespunzător.
Ştiri pe aceeaşi temă O asociaţie umanitară de la ţară dă o lecţie de omenie: Bunul Samarite…
Cum au fost făcute praf cinematografele din Galaţi. O poveste despre i…
Controalele făcute de Protecţia Consumatorului, în perioada Sărbătorilor de iarnă, în marile magazine alimentare din judeţul Galaţi au scos la iveală un adevărat haos, chiar dacă, pe ansamblu, situaţia pare un pic mai bună decât în anii trecuţi.
Astfel, la patru dintre cei 33 de operatori economici importanţi (de tip supermarket) verificaţi au fost găsite pe rafturi carne cu termenul de valabilitate expirat, dar şi cazuri de alimente (în special cârnaţi) cu suprafaţa mâzguită, deşi cel puţin teoretic nu erau expirate.
La unul dintre comercianţi, preparatele din carne erau ţinute la temperatură ambientală, deşi pe eticheta produselor era indicată o temperatură de cel mult 8 grade Celsius. Trei dintre probele de preparate din carne recoltate de la supermarketurile gălăţene au fost declarate neconforme în urma analizelor făcute de la laboratorul Larex.
Mai precis, au fost descoperite depăşiri la conţinutul de apă şi de amidon. Din păcate, Protecţia Consumatorului nu a făcut publică lista cu magazinele care vindeau produse neconforme sau expirate, argumentând că nu poate face acest lucru până nu se finalizează procedura legală în legătură cu contestarea sancţiunilor aplicate celor găsiţi cu probleme.
Alimente vrac, adică de-a valma La aproximativ 25% dintre magazinele verificate au fost găsite expuse la vânzare, în formă vrac, diverse produse pentru care consumatorii nu erau informaţi în niciun fel cu privire la termenul de valabilitate şi la conţinutul de substanţe potenţial alergene.
De asemenea, patru dintre operatorii economici aveau pe rafturi produse care nu era însoţite de niciun element de identificare din care să rezulte datat durabilităţii minimale, ingredientele, condiţiile de depozitare, samd. Promoţii înşelătoare pentru clienţi Protecţia Consumatorului a verificat toate supermarketurile de pe raza judeţului Galaţi şi în ceea ce priveşte practicile comerciale legate de promoţii.
Cu acest prilej, s-a constatat că nu mai puţin de 10% dintre promoţiile existente au preţul promoţional calculat incorect, întotdeauna în dezavantajul cumpărătorilor. De asemenea, în marea majoritate a cazurilor, nu exista pe raft şi produsul de referinţă pentru promoţia respectivă (lucru obligatoriu prin lege, de altfel). Magazinele găsite în culpă au primit 28 de amenzi în sumă de peste 100.000 de lei şi cinci avertismente.

Citeste mai mult: adev.ro/oizuuz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*